Územní polarita socioekonomické diferenciace Rakouska - Ležáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce zpracovává tématiku územní polarity socioekonomické diferenciace ve střední Evropě, konkrétně v Rakousku. Hlavním cílem této práce je sledovat současný stav tohoto fenoménu na základě prostorové analýzy vybraných sociogeografických ukazatelů. Ukazatele jsou rozděleny do tří skupin sociální, ekonomické a ostatní. Příkladem indikátorů, které jsou v práci využity, jsou například hrubý domácí produkt, nezaměstnanost, průměrná mzda, rozvodovost, celkový přírůstek obyvatel nebo podíl cizinců. Součástí je také kapitola věnující se Rakousku v evropském kontextu. Práce by nakonec měla určit determinanty, které ovlivňují současné postavení a charakter jednotlivých rakouských regionů a vymezit míru polarity.
Territorial polarity socio-economic differentiation in Austria
Keywords: střední Evropa; Rakousko; územní polarita; socioekonomická diferenciace; determinanty; Central Europe; Austria; territorial polarity; socio-economic differentiation; determinants