Systém Čapek ve školní praxi: pilotní studie - Velíšková, Klára (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je popis textového editoru Čapek, uvedení tohoto editoru do školské praxe a zpracování zpětné vazby pro autory Čapka. Systém Čapek je textový editor tvaroslovných a větných rozborů, který byl vytvořen na ÚFALu MFF UK pod vedením Dr. Barbory Vidové Hladké. Pilotní studie proběhla na ZŠ v Borovanech 23. - 26. března 2012 za ochotné spolupráce ředitele školy Luboše Laczka a paní učitelky Mgr. Michaeli Frantálové ve dvou třídách 9. ročníku. Práci, kterou studenti provedli s editorem Čapek, pak provedli znovu bez editoru, na papír, abychom měli konkrétní údaje k porovnání. Závěrem pilotní studie je doporučení tvůrcům editoru Čapek. Z dotazníků a průběhu studie se ukázalo, že Čapek musí projít řadou změn týkajících se jak obsahu, tak designu, aby byl pro dnešní školáky atraktivní a smysluplnou pomůckou při výuce větných rozborů, jak autoři zamýšleli.
System Čapek in Schools: a Pilot Study
Keywords: Editor Čapek; větné rozbory; analýza větných rozborů; Text Editor Čapek; Sentence Analysis; Analysis of Sentence Syntax