Vliv fyzioterapie na mobilitu pacientů s roztroušenou sklerózou - Žitná, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Předložená práce shrnuje základní aktuální poznatky o roztroušené skleróze. Cílem práce je zmapovat možnosti k ovlivnění mobility u pacientů s roztroušenou sklerózou, které současná fyzioterapie nabízí. V teoretické části se zabývám nejen obecnou anatomií CNS, ale především etiologií, formami, klinickými projevy, diagnostikou a symptomatickou léčbou tohoto onemocnění. Shrnuji současný stav možností fyzioterapie v období ataky i remisí. Výzkumná část zahrnuje čtyři kazuistiky pacientů s relaps-remitentní formou onemocnění. Před zahájením terapie a po jejím ukončení jsem provedla kineziologické vyšetření, které obsahuje odebrání anamnézy, základní neurologické vyšetření, vyšetření standardizovanými balančními a chůzovými testy a vyšetření na posturografu. Každé kineziologické vyšetření je doplněno popisem krátkodobého fyzioterapeutického plánu, průběhem terapie a návrhem dlouhodobého plánu. Na závěr uvádím výsledky výzkumu a celkové zhodnocení terapie. Při terapiích jsem využívala interaktivní systém Homebalance od firmy Nintendo pro nácvik stability v kombinaci s vlastní navrženou konvenční terapií s využitím mobilizace periferních kloubů nohy a cviků s využitím balančních ploch s prvky senzomotorické stimulace. Zvolená terapie měla vliv na zlepšení posturální stability u všech pacientů. To se projevilo při výstupním vyšetření stability stoje a ve výsledcích balančních testů. Zvolená terapie ovlivnila mobilitu pacientů, neboť jsem zaznamenala pozitivní trend při testech chůze, kde došlo k mírnému zrychlení.
Effect of physiotherapy on the mobility of patients with diagnosis of multiple sclerosis
Keywords: fyzioterapie; roztroušená skleróza; mobilita; posturální stabilita; chůze; virtuální realita; zpětná vazba; Homebalance; physiotherapy; multiple sclerosis; mobility; postural stability; gait; virtual reality; feedback; Homebalance