Ontogeneze dětské řeči - Lisová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem bakalářské práce je ontogeneze dětské řeči. Cílem teoretické části práce je podat ucelený přehled o tom, jakým způsobem osvojení řeči probíhá. Představuje historicky rozdílná pojetí osvojování jazyka a fáze vývoje dle Ohnesorga a Lejska. Uvádí jednotlivá řečová období v životě dítěte a speciální pozornost věnuje období kolem druhého roku věku. Nakonec podává stručný přehled poruch řeči. Praktická část práce je založena na kvalitativními výzkumu a zkoumá slovní zásobu jedenácti dvouletých dětí a pozoruje rysy, které se v jednotlivých slovních zásobách objevují. Zjišťuje také, jak matky přistupují ke komunikaci s dětmi.
The ontogenesis of children's speech
Keywords: ontogeneze dětské řeči; osvojování jazyka; vývojová psycholingvistika; poruchy řeči; ontogenesis of children's speech; language acquisition; developmental psycholinguistics; speech disorders