Řízení lidských zdrojů ve vybrané organizaci - Šestáková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem diplomové práce bylo zhodnotit současný stav řízení lidských zdrojů (ŘLZ) ve vybrané organizaci a stanovit návrhy na zlepšení. Pro praktickou část diplomové práce byla vybrána společnost Porsche České Budějovice, která se řadí mezi nejúspěšnější obchodníky v automobilovém průmyslu v jižních Čechách díky profesionálnímu přístupu personálu a jeho vynikajícím schopnostem. Praktická část se zakládá na řízeném rozhovoru s vedením vybrané organizace s cílem popsat ŘLZ z pohledu vedení. Dále byla provedena analýza organizace práce ve vybrané organizaci s cílem navrhnout zlepšení efektivity ve vybraném oddělení. Současně bylo provedeno dotazníkové šetření se zaměstnanci organizace s cílem zhodnotit spokojenost zaměstnanců s dosavadním motivačním programem stejně tak najít relevantní motivační faktory v souladu s preferencemi zaměstnanců. Vedení vybrané společnosti hodnotí ŘLZ pozitivně obzvláště v oblasti vzdělávání. V některých aspektech však vedení připouští také slabé stránky. Zaprvé musí být zmíněno hodnocení zaměstnanců, které je realizováno pouze na úrovni středního managementu. Objektivní hodnocení všech zaměstnanců lze použít pro odměňování a motivaci k vyššímu výkonu. S hodnocením pracovníků úzce souvisí zkoumání pracovního výkonu. Analýza organizace práce ve vybraném oddělení odhalila, že personál věnuje značnou část pracovní doby administrativní činnosti. Proto navrhuji přijmout nového pracovníka, který by vypomáhal prodejnímu personálu s administrativní činností a prodejní personál by se tak mohl soustředit na péči o zakázníka. Prémií za úspěšný "mystery shopping" lze motivovat prodejní personál stejně tak zajistit spravedlivý systém odměňování. Další slabou stránkou je nepružná vnitřní komunikace, kterou lze eliminovat efektivním využíváním dostupných komunikačních prostředků. Na základě dat z dotazníkového šetření vyjádřili zaměstnanci svůj zájem o rozšíření motivačního programu o následující nové prvky: týden dovolené navíc, příspěvek k penzijnímu připojištění, nové volnočasové aktivity jako squash. Z mého pohledu je dosavadní motivační program pestrý, nabízí jisté záruky stávajícímu personálu stejně tak má jistý potenciál pro zlepšení spokojenosti zaměstnanců.
Human resource management in the selected company
Keywords: Řízení lidských zdrojů; přijímání pracovníků; motivační program; faktory motivace; hodnocení pracovníků; systém odměňování; spokojenost pracovníků.; Human resource management; employee recruitment; motivational program; factors of motivation; employee evaluation; reward system; staff satisfaction