Využití Taekwon-Do ITF u vertebropatů - Frič, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této bakalářské práce je aplikace vybraných technik z Taekwon-Do ITF (dále už jen TKD), a jejich detailní korekce, na pacienty s vertebrogenně algickým syndromem. Taekwon-Do bylo, na rozdíl od jiných bojových umění, popsáno techniku po technice a to s maximálním ohledem na biomechaniku lidského těla. Dopad Tai-chi, jednoho z nejznámějších umění, už byl prozkoumán, a to i pře sto, že jeho techniky nejsou tak detailně popsány, ani zde nejsou určité paralely s kinezioterapeutickými metodami. Hlavními cíli práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňuje pravidelné cvičení Taekwon-Do ITF bolesti a zjistit, jaký vliv má pravidelné cvičení Taekwon-Do ITF na vybrané pohybové stereotypy. Bolesti zad jsou dnes téměř považovány za civilizační chorobu, která může jedince neuvěřitelně omezit nejen v pracovním, ale i soukromém životě. Tuto bakalářskou práci jsem rozdělil na 3 základní části. První část teoretická obecná, se věnuje anatomii páteře, hlubokém stabilizačnímu systému, základním pojmům jako je VAS a další. Druhá část, teoretická speciální, je věnovaná Taekwon-Do, obsahuje informace od historie a vzniku, přes hlavní principy TKD, až po jednotlivé základní techniky a pohyby. Obsahuje konkrétní paralely mezi TKD a metodami kinezioterapeutických postupů, rozdíl mezi pouhou "výukou TKD" a jejich detailnější promítnutí do vybraných pohybových stereotypů. Třetí část je praktická. Ta se zakládala jak z kvantitativního, tak kvalitativního výzkumu. Na začátku této části se věnuji kvalitativnímu výzkumu popisuji posturografické vyšetření, systém posturální kontroly, jednotlivé testy na posturografu. Dále se věnuji jednotlivým kazuistikám svých 4 probandů, které obsahují vstupní kineziologický rozbor, vstupní posturografické vyšetření, průběh terapie a výstupní rozbor i výstupní posturografické měření. Následuje představení výsledků dotazníku a shrnutí v diskuzi s mými postřehy. Celá tato praktická část je ukončena závěrem, který shrnuje výsledky. Ve třetí části je též vyhodnocení kombinovaného výzkumu. Data kvalitativní části, výzkumu se čtyřmi probandy, byla sbírána formou posturografických měření, kineziologických rozborů a škály bolesti, kvantitativní část potom tvořil dotazník. Ten byl rozšířen pomocí webových stránek, a to mezi vedoucí i žáky jednotlivých TKD škol po celém území České republiky. Samotný kvalitativní výzkum probíhal po dobu cca 6 měsíců a zkoumaný vzorek tvořili 4 probandi, kteří trpěli bolestmi zad v různých segmentech. Cvičební jednotka, respektive terapie, měla probíhat 3x týdně na oficiálních trénincích bojového umění Taekwon-Do ITF tradičním stylem a formou domácího cvičení dle doporučení trenéra. Taková jednotka měla obsahovat minimálně rozcvičku, stretching, trénink kopů a trénink základních technik. Zvýsledků kvalitativního výzkumu vyšlo najevo, že ti kteří se věnovali pravidelnému cvičení TKD se zlepšili v testech stability a mírně, ne však zásadně v pohybových stereotypech. Stejně tak se subjektivně cítili lépe a došlo k snížení frekvence bolesti zad, nebo jejímu vymizení. Ti, kteří se cvičení nevěnovali takových výsledků nedosáhli, naopak došlo v některých testech k mírnému zhoršení. Z výsledků kvantitativní části vyšlo najevo, že pravidelné cvičení TKD vede spíše ke zlepšení či zachování stavu, než zhoršení a zvětšení bolestí. Tato práce by mohla posloužit zdravotnickým pracovníkům a sportovcům, dále trenérům, učitelům a žákům TKD, ale i širší veřejnosti jako studijní materiál.
Usage of Taekwon-Do ITF on patients with VAS issues
Keywords: Taekwon-Do; Tai-Ji; pohybové stereotypy; vertebrogenně algický syndrom; posturografické vyšetření; Taekwon-Do; Tai-Ji; movement stereotypes; vertebral algical syndrom; posturografical testing