Zhodnocení účinnosti přímých plateb ve vybraných zemědělských podnicích - Bečvářová, Anna (Jihočeská univerzita, 2007)
Podstatou bakalářské práce je charakteristika přímých plateb poskytovaných v rámci Evropské Unie a jednotlivých systému těchto plateb. Práce se zabývá účinností přímých plateb ve vybraných zemědělských podnicích, zejména porovnáním výše přímých plateb s velikostí zisku zemědělského podniku. Na základě vypracovaných údajů je v této práci posouzena finanční situace vybraných zemědělských podniků a tedy i celkový dopad na jejich příjmy vzniklé vlivem přímých plateb. V závěru práce je sestaven návrh na zlepšení ekonomické situace podniku a využití dotací v dalších letech.
THE ANALYSIS OF DIRECT PAYMENTS EFFICIENCY IN CHOSEN AGRICULTURAL ENTERPRISES
Keywords: Standardní přímé platby; zjednodušené platby; zemědělský podnik; jednotná platba na plochu; doplňkové platby; společná zemědělská politika.; Standard direct payments; simplified payments; agricultural enterprises; single area payment; additional direct payments; common agricultural policy.