Set v proměně životního stylu - Pokorná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce s názvem Set v proměně životního stylu je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabýváme v úvodu životním stylem různých sociálních skupin a kulturou stolování ve vybraných historických obdobích. V další části práce nahlédneme do historie událostí, které ovlivnily vývoj životního stylu 20. století, jak se v této době formoval design jako samostatná tvůrčí disciplína. Mezi důležité mezníky patřil vznik Bauhausu, jemuž se věnujeme v další kapitole. Následuje krátký pohled na tvorbu z dnešní doby. Praktickou část věnujeme historii fondue, kde vzniklo a v jakých podobách se připravuje dnes. Uvedeme zde také, jaké typy nádob se používají ke konkrétnímu typu fondue. Cílem praktické části je vytvoření setu na fondue pro šest osob. Praktické zpracování - grafická vizualizace, část je realizována v lité keramice.
A set of lifestyle changes
Keywords: fondue; set; životní styl; stolování; kultura; design; fondue; set; lifestyle; dining; culture; design