Sledování přírůstků tržních kaprů přikrmovaných obilovinami na rybnících Rybářství Chlum u Třeboně - Cepák, Miloš (Jihočeská univerzita, 2007)
České rybníkářství zajišťuje polointenzivními metodami produkce tržního kapra v rybničních chovech. Při tomto ekonomicky výhodném a ekologicky únosném způsobu chovu má důležitou úlohu přirozená potrava, která se doplňuje obilovinami. Takový systém umožňuje zvyšovat přírůstek kapra proti přirozené produkci. Při této úrovni výroby si tržní kapr udržuje vysokou kvalitu masa, a proto je vysoce ceněn i na zahraničním trhu. Ročně se z ČR exportuje přibližně polovina produkce tržních kaprů, zbytek se prodá v tuzemsku. Cílem mé práce je posoudit dosavadní technologii přikrmování tržního kapra na Rybářství Chlum u Třeboně. Kde jsem sledoval obsádky, jarní a podzimní výlovy, ztráty, kusové hmotnosti, přírůstky, použitá krmiva a krmné koeficienty. Dále jsem spolupracoval při sledování poloprovozních pokusů na Humlenské soustavě rybníků, kde byli kapři přikrmováni různými obilovinami.
Monitoring of gains in weight of Caps fed with cereals in the pond of Fishery Chlum u Třeboně
Keywords: konverze krmiv; kapr; přírodní produkt; jarní výlov; podzimní výlov; carp; natural product; weight increases; individual weights; autumn fishing