Environmentální dopady pěstování pšenice ozimé v konvenčním a ekologickém systému hospodaření - emise skleníkových plynů - Dočekal, Aleš (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářské práce se zabývá hodnocením emisí skleníkových plynů vznikajících při pěstování pšenice ozimé ve vybraných podnicích s různou intenzitou zemědělského hospodaření. V práci je porovnávána pěstitelská technologie ekologického systému hospodaření s pěstitelskou technologií konvenčního systému hospodaření v jeho intenzivní a extenzivní formě. Pro výpočet množství vyprodukovaných skleníkových plynů vyjádřených jako CO2 ekvivalent byl použit softwarový program SimaPro, který využívá databáze Ecoinvent. Zátěž byla počítána na jednotku produkce i na jednotku plochy.
Evaluation of environmental impacts of winter wheat growing in conventional and organic system of farming - greenhouse gases emissions
Keywords: Pšenice ozimá; ekologický systém hospodaření; konvenční systém hospodaření; skleníkové plyny; LCA; Winter wheat; organic farming system; conventional farming system; greenhouse gases; LCA