Postoje studentů českých vysokých škol k uprchlíkům - Soukupová, Edita (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá problematikou uprchlictví a současnými postoji studentů a studentek českých vysokých škol k této problematice. Práce je rozdělena na část teoretickou, která je zpracována na základě odborných zdrojů, a která obsahuje vymezení důležitých pojmů, které je důležité si vysvětlit pro správné pochopení. Tato část má čtenářům objasnit problematiku uprchlictví. Zabývá se také důležitou českou i mezinárodní legislativou týkající se tohoto tématu. Dále se zabývá tím, čím vším si uprchlík prochází při příchodu do cílové země. Praktická část je zpracována formou kvantitativního výzkumu, kdy byla využita technika dotazník. Dotazník zjišťuje názory a postoje vysokoškolských studentů a studentek v České republice k uprchlíkům a současné migrační krizi, a jaké faktory mají vliv na dané postoje. Data byla získávána prostřednictvím dotazníku, který se rozesílal v elektronické podobě po dobu 20 dnů během února 2017. Ke zpracování dat byla použita mnohorozměrná korespondenční analýza (CCA) v programu Canoco 5. Dotazník byl rozesílán studentům a studentkám českých vysokých škol v České republice. Dotazník byl dobrovolný a anonymní. V úvodu byli respondenti seznámeni s tím, že dotazník bude použit pouze pro potřeby výzkumu v bakalářské práci. Byli také seznámeni s tím, o jakou bakalářskou práci se jedná. Otázky byly formulovány tak, aby vypovídaly o tom, jaký mají studenti a studentky českých vysokých škol postoj k uprchlíkům. Otázky byly kladeny na to, zda by je přijali do ČR, poskytli by jim pomoc, a jestli z nich mají obavy. Důležité pro výzkum bylo i to, zda se vůbec orientují v důležitých pojmech, jako je "uprchlík" a "migrant". Byla stanovena hypotéza: "Studenti českých vysokých škol, kteří již pracují a živí se sami, zaujímají vstřícný postoj k uprchlíkům." Tato hypotéza byla na základě kvantitativního výzkumu potvrzena. Studenti, kteří nejsou finančně podporováni svými rodiči při studiu, by přijali uprchlíky do ČR a poskytli by jim nějakou pomoc. Také nemají žádné obavy z uprchlíků a zajímají se o současnou situaci migrační krize. Druhá hypotéza "Studenti českých vysokých škol, kteří absolvovali studijní pobyt v zahraničí, zaujímají vstřícný postoj k uprchlíkům." Byla rovněž na základě kvantitativního výzkumu potvrzena. Studenti, kteří během svého studia absolvovali studijní pobyt v zahraničí, by přijali uprchlíky do ČR, poskytli by jim nějakou pomoc, nemají z uprchlíků obavy a zajímají se o současné dění týkající se migrační krize.
Attitudes of Czech University Students towards Refugees
Keywords: Azylant; integrace; mezinárodní ochrana; migrace; migrant; uprchlík; Asylum-seeker; integration; international protection; migrant; migration; refugee