Metodické aspekty hodnocení genetické diverzity skotu - Mijailović, Angelina (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je popsat metody hodnocení genetické diverzity. Na začátku je popsána biologická diverzita a její rozdělení se zaměřením na genetickou diverzitu. Dále jsou popsány mutace, segregace, rekombinace, migrace, selekce, genetický drift, inbreeding. Práce se dále zabývá polymorfismem, zejména jednoduchými bodovými polymorfismy (SNP), VNTR a mikrosatelity. Jsou popsány genetické markery, markery asistovaná selekce a genomová selekce. U vnitropopulační genetické diverzity jsou popsány biometrické metody, u mezipopulační genetické diverzity poté genetické distance a některé nejčastěji používané programové balíky. V závěru práce jsou popsány fylogenetické stromy a jejich druhy s uvedenými příklady využití v praxi.
Methodical aspects of genetic diversity of cattle
Keywords: genetická diverzita; polymorfismus; genetické markery; biometrické metody; genetické vzdálenosti; programové balíky; fylogenetické stromy; genetic diversity; polymorphism; genetic markers; biometric methods; genetic distances; software packages; phylogenetic trees