Teologická interpretace skladby Vítězslava Nezvala "Z domoviny" - Kukal, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá analýzou teologických motivů v konkrétním poetickém textu - skladbě významného českého básníka XX. století Vítězslava Nezvala. V teoretické části zkoumáme kontext vzniku skladby. Tímto kontextem je jednak náboženská identita básníka na konci páté dekády jeho života, jednak politická situace v Československu a její konsekvence v oblasti umělecké tvorby. Praktickou část tvoří detailní analýza textu skladby, identifikace náboženských motivů a jejich teologická interpretace v duchu principů poetické teologie. Skladba je pro potřeby práce rozdělena do tematicky víceméně homogenních oddílů, které jsou jednak podrobovány samostatné analýze, jednak jsou identifikovány motivické linie, které některá z těchto bloků vytvářejí. Z výstupů interpretačního procesu plyne, že Nezvalova eschatologická představa završení dějin v beztřídní společnosti je sice pociťována jako lidstvu imanentní, je však jednoznačně konstruována na náboženském základě.
Theological interpretation of Vítězslav Nezval's poetic composition "Z domoviny (From the Homeland)"
Keywords: Vítězslav Nezval; poetická teologie; interpretace literárního díla; teologická interpretace; komunistická ideologie; sakralizace politiky; básnický obraz; dialektika; Keywords: Vítězslav Nezval; poetical theology; literary work interpretation; theological interpretation; Communist ideology; sacralization of politics; poetic imagery; dialectics