Haptický model kláštera Obětování Panny Marie - Jelínek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce pod názvem Haptický model kláštera Obětování Panny Marie se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá vybraným obdobím historie křesťanských klášterních celků. Zmíněny jsou též některé významné události křesťanského světa, které bezesporu ovlivnily rozvoj klášterních staveb. Dále je popsán historický vývoj kláštera Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích. Poslední kapitola práce je zaměřena na problematiku osob se zrakovým postižením. Praktická část této diplomové práce spočívá ve vytvoření haptického modelu kláštera Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích v přibližném měřítku 1:125, který bude sloužit především osobám se zrakovým postižením jako hapticko-taktilní pomůcka k vytvoření představy o podobě klášterního celku.
Haptic Model of the Monastery of Presentation of the Blessed Virgin Mary
Keywords: Klášter; mnišský řád; architektura; haptická pomůcka; klášter Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích; Monastery; convent; monastic order; architecture; haptic aid; the Monastery of Presentation of the Blessed Virgin Mary in České Budějovice (Budweis)