Vliv základních úpolů s prvky karate na změny fyzické kondice u žáků 1. stupně ZŠ\\ - Sup, Václav (Jihočeská univerzita, 2009)
Smyslem této diplomové práce bylo zjistit vliv základních úpolů s prvky karate na fyzickou kondici žáku 1. stupně ZŠ. Za tímto účelem došlo k vytvoření cvičební programu karatedo, který byl sestaven na základě zkušeností nejen mých, ale i řady odborníků (trenérů a pedagogů) z jejichž cenných rad a připomínek jsem při sestavování této práce vycházel a čerpal. Mnou nashromážděné poznatky pak byly v diplomové práci řádně rozpracovány a na základě nich vytvořen i výukový program, který by se mohl stát cennou a užitečnou pomůckou nejen dalším učitelům a trenérům, ale i ostatním zájemcům z řad odborné i laické veřejnosti.Před vlastním vytvořením programu však bylo nutné žáky nejprve otestovat tak, abychom u nich zjistili jejich počáteční a posléze i konečnou úroveň pohybové zdatnosti, k čemuž nám posloužil soubor testů motorické výkonnosti a tělesné zdatnosti EUROFIT pro mládež. Nashromážděné údaje pak byly zaznamenány a na základě zjištěných výsledků vytvořeno resumé o vlivu úpolových aktivit na fyzickou kondici žáků 1. stupně ZŠ.
The influence of basic karate on the changes physical condition of pupils at the first stage of primary school\\
Keywords: úpolová cvičení; karatedo; cvičební program; zdatnost; fyzická kondice; EUROFIT; combatant sports; karatedo; training program; fitness; physical condition; EUROFIT