Osobnost pedagoga v procesu primární prevence šikany na 1. stupni základní školy - Šlechtová, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se věnuje osobnosti pedagoga v souvislosti s realizací primární prevence šikany na 1. stupni základní školy. První část práce se zabývá charakteristikou období dítěte mladšího školního věku pohledem vývojové psychologie se zaměřením především na kognitivní a emocionální vývoj a na vývoj morálního vědomí. Druhá část předkládá pohled na dvě základní tendence výchovy a vzdělávání, které se objevují v pedagogickém prostředí. Je zde popsáno soudobé pojetí výchovy a vzdělávání v našem prostředí včetně názorů kritiků tohoto pojetí. Třetí část se týká problematiky šikany a možností primární prevence. Poslední část je věnována osobnosti pedagoga z psychologického a pedagogického hlediska s přesahem do oblasti filosofie.
The personality of the pedagogue in the process of primary bullying prevention at the 1st level in the Czech primary school
Keywords: primární prevence; šikana; výchova; vzdělávání; osobnost; pedagog; etická výchova; hodnoty; sociální učení; vývoj; škola; fenomenologie; positivismus; primary prevention; bullying; upbringing; education; personality; pedagogue; ethical education; values; social studies; progress; school; phenomenology; positivism