Požární sport pro osoby se zdravotním postižením - Rodová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá zapojením osob se zdravotním postižením do požárního sportu jako možnost inkluze osob se zdravotním postižením v této volnočasové aktivitě. Zabývá se možnostmi úpravy jednotlivých disciplín požárního sportu pro osoby se zdravotním postižením. Bakalářská práce se také věnuje specifikům, která mohou ovlivnit možnost zapojení se do požárního sportu a činnosti dobrovolných hasičů. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část definuje činnost dobrovolných hasičů. Zabývá se vymezením jednotlivých disciplín požárního sportu a možnými sportovními aktivitami pro osoby se zdravotním postižením. Vysvětluje pojmy inkluze a volný čas. Věnuje se také vhodné komunikaci s osobou se zdravotním postižením. Ve výzkumné části jsou použity kvalitativní metody výzkumu. Prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru, kódování a následného porovnání dat zjištěných od obou skupin informantů bylo zjištěno, že osoby se zdravotním postižením lze zapojit do požárního sportu, ale záleží na druhu a míře zdravotního postižení. V některých případech by muselo dojít k úpravě disciplín a pravidel. Z výzkumu vyplynulo, že členové sborů dobrovolných hasičů jsou ochotni mezi sebe přijmout osoby se zdravotním postižením, které mají zájem trávit volný čas s dobrovolnými hasiči. Mezi nejčastěji zapojené osoby v požárním sportu patří osoby s ADHD, se sluchovým a lehkým mentálním postižením. Členové sborů dobrovolných hasičů by byli při zapojení osob s tělesným či zrakovým postižením obezřetní, protože nemají s těmito druhy zdravotního postižení zkušenosti. Tomu by podle analýzy dat pomohlo vzdělávání členů sborů dobrovolných hasičů v oblasti zdravotních postižení.
Fire Sport for the People with Disabilities
Keywords: Osoba se zdravotním postižením; Inkluze; Volný čas; Požární sport; Sportovní aktivita; People with disability; Inclusion; Free time; Fire sport; Sports activity