Porovnání důsledků plynoucích z rozdílů mezi vedením účetnictví a daňovou evidencí v podniku zabývajícím se autodopravou. - Frommová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce je ukázat rozdíly ve způsobu vedení účetnictví a daňové evidence u vybraného subjektu, znázornit jak účetní diference, tak daňové dopady na daný subjekt. V teoretické části této práce se zabývám stručnou charakteristikou, jak daňovou evidencí, tak účetnictvím, jejich výhodami a nevýhodami způsobu zaznamenávání hospodářských operací a odlišnostmi v právních normách, podle kterých je nutné postupovat. Praktickou část tvoří porovnání způsobu vedení daňové evidence a účetnictví u vybraného podniku zabývajícím se autodopravou. Rozdíly spočívají jak ve způsobu stanovení daňového základu, tak i v ostatních operacích, které jsou možné jen v určité formě vedení účetnictví.
Comparison of consequences resulting from differences between accounting (double-entry bookkeeping) and tax accounting (single-entry bookkeeping) in the enterprize running the road transport business
Keywords: účetnictví; daŇová evidence; ocodní společnost; daně; podnikatel; Accounting {--} single entry book keeping {--} partner company {--} taxes - businessman