Duševně nemocný člověk a jeho život ve společnosti - Fialková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá duševně nemocným člověkem a jeho životem ve společnosti. Jejím cílem je charakterizovat, s jakými obtížemi se potýká duševně nemocný člověk (ať už díky samotným projevům nemoci nebo díky stigmatizaci) a jakou roli pro něj hraje sociální pracovník. Zabývá se vymezením duševního onemocnění, ale také problematikou stigmatizace v různých oblastech života ve společnosti jako jsou například rodina a přátelé, zaměstnání, média a podobně. Sociální pracovník je mnohdy důležitou součástí života duševně nemocného, a proto je mu také věnována samostatná kapitola, která se zabývá jeho rolí a činností. Cílová skupina duševně nemocných stojí na pomezí sociální a zdravotnické péče, a proto se v práci objevuje i téma komunitní péče a reformy psychiatrické péče. Součástí práce jsou i rozhovory s nemocnými, které by měly práci doplnit o reálný pohled na jejich život, a tím přispět k vytyčenému cíli.
The mentally ill person and his life in society
Keywords: duševní onemocnění; život s duševním onemocněním; stigmatizace; komunitní péče; sociální práce s lidmi s duševním onemocněním; mental illness; life with mental illness; stigmatization; community work; social work with people with mental illness