Umění papíru- papír jako svébytný materiál ve výtvarném umění - Hesová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Jako téma svojí bakalářské práce jsem si zvolila Umění papíru - papír jako svébytný materiál ve výtvarném umění. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část podá informace o papíru, o historii jeho vzniku a jeho nezastupitelné roli v současném výtvarném umění. Seznámí nás s některými výtvarnými umělci, pro které je papír preferovaným materiálem. V krátkosti nám přiblíží fenomén čínského stínového divadla, které je s tématikou papíru úzce spojeno. V praktické části je zrealizováno představení stínového divadla s námětem inspirovaným klasickým dílem dějin umění.
Paper art - paper as a distinctive material in the fine art
Keywords: papír; umění papíru; loutky; stínové divadlo; rokoko; Jean-Honoré Fragonard; paper; paper art; puppets; shadow theatre; rococo; Jean-Honoré Fragonard