Diferenciální exprese transkriptů slinných žláz klíštěte Ixodes ricinus - Kropáčková, Sára (Jihočeská univerzita, 2019)
Klíšťata využívají různé mechanismy k potlačení hostitelské imunity. V této práci jsem porovnala expresi deseti transkriptů z klíštěcích slinných žláz, které jsou exprimované více při sání na hostiteli s aktivními imunitními reakcemi, v porovnání se sáním na systému umělého sání. Dále jsem zkoumala antikomplementový protein 1, AC1. Připravila jsem sérum se specifickými protilátkami a zkoumala expresi tohoto proteinu při sání na různých hostitelích a v nymfách. Také jsem testovala kovalentní interakce rekombinantu AC1 s proteiny z krevní plazmy hostitele. Tato studie napomáhá pochopení regulace exprese během sání klíštěte a přibližuje některé klíštěci slinné proteiny.
Analysis of differentially expressed transcripts in the tick salivary glands from Ixodes ricinus
Keywords: klíště; proteinová exprese; slinné žlázy; antikomplement; ixodes ricinus; tick; protein expression; salivary glands; anticomplement; ixodes ricinus