Vliv hydratace na geometrii aniontů kyseliny trihydrogenfosforečné - Mácha, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce byla zaměřena na ab initio studium povrchu potenciální energie monohydrogenfosforečnanového a dihydrogenfosforečnanového aniontu ve vakuu a ve vodném prostředí. Klíčovým parametrem práce bylo nalezení závislosti potenciální energie na velikosti torzního úhlu H-O-P-O u monohydrogenfosforečnanového aniontu a na velikosti dvou torzních úhlů H-O-P-O u dihydrogenfosforečnanového aniontu. Druhá část práce byla zaměřena na zkoumání struktury hydratační vrstvy studovaných aniontů. Byl zjištěn počet molekul vody v první solvatační vrstvě a byla vypočtena interakční energie aniontu s okolními molekulami vody.
Effects of hydration on anions of phosphoric acid geometry