Možné ohrožení a připravenost obyvatelstva k sebeochraně a poskytování vzájemné pomoci - Galeková, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce je zaměřena na zjištění vnímání jaderné elektrárny Temelín, jako potenciálního zdroje ohrožení, obyvatelstvem žijícím v zóně havarijního plánování a zjištění vnímání potenciálních zdrojů ohrožení vybraných subjektů jako je např. plavecký bazén, zimní stadion, pivovary, mrazírny atd., nacházející se na území města České Budějovice. Cílem diplomové práce je také zjištění a porovnání úrovně stávajícího stavu informovanosti a připravenosti obyvatelstva žijícího v zóně havarijního plánování JE Temelín, informovaných především prostřednictvím příruček a kalendářů vydávaných držitelem povolení, a obyvatelstva žijícího na území města České Budějovice pro případ vzniku mimořádné události. Hypotéza diplomové práce předpokládala, že informovanost a připravenost obyvatelstva žijícího v zóně havarijního plánování JE Temelín by měla být ve srovnání s obyvatelstvem žijícím na území města České Budějovice na lepší úrovni. Z výsledků dotazníkové průzkumu je patrné, že informovanost obyvatelstva v obou těchto lokalitách je na přibližně stejné úrovni, a tudíž hypotéza diplomové práce nebyla potvrzena. Návrhy pro zlepšení informovanosti a připravenosti obyvatelstva pomohou přiblížit danou problematiku obyvatelstvu a dosažené výsledky a závěry budou poskytnuty oddělení krizového řízení Krajského úřadu Jihočeského kraje.
Possible threat and preparedness of population for self-protection and providing mutual help
Keywords: ochrana obyvatelstva; Jaderná elektrárna Temelín; město České Budějovice; připravenost obyvatelstva; informovanost obyvatelstva; dotazníkový průzkum; protection of the population; the nuclear power station Temelín; the town České Budějovice; awareness of the population; preparedness of the population; questionnaire enquiry