Zpracování plánu pěče pro lokalitu Vysoká v Novohradských horách - Říhová, Simona (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je sestavení plánu péče o přírodní památku Vysoká ? návrh na vyhlášení dle platné metodiky pod č. j. M/100856/04, ve znění pozdějších předpisů. Úvodní část je věnována popisu základní literatury a metodice. V následující kapitole je zpracována fyzicko-geografická charakteristika Vysoké v rámci Novohradských hor. Stěžejní kapitolou je samotný vypracovaný plán péče. Vymezuje území přírodní památky a její ochranné pásmo. Seznamuje a lokalizuje nám kryogenní mezoformy, které by měly být předmětem ochrany. Součástí plánu péče je i souhrn zákazů a doporučení, které by měly přispět k uchování útvarů pro další generace. Poslední kapitolu tvoří možnosti realizace plánu péče prostřednictvím vybraných operačních programů. práce je doplněna o mapové přílohy, které jsou vytvořeny prostřednictvím systému GIS. Nedílnou součástí jsou i fotografické přílohy.
Creation of the plan of care for locality Vysoka in Novohradske mountains
Keywords: Vysoká; plán péče; přírodní památka; kryogenní mezoformy; Vysoka; plan of care; natural monument; cryogenic mesoforms