Analýza několikaletého tréninkového cyklu běžce-vytrvalce - Štefan, Rostislav (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem naší bakalářské práce je analýza několika ročních tréninkových cyklů vytrvalostního běžce na úrovni české atletické špičky. Konkrétně jsme analyzovali deníky závodníka od sezóny 2012/2013 do sezóny 2016/2017. Na základě vyhodnocení tréninkových deníků a výsledků závodníka jsme měli za úkol zjistit příčiny zlepšení výkonnosti a následně nalézt případné rezervy v tréninku a také navrhnout změny tréninkového zatížení vedoucího k dalšímu nárůstu výkonnosti. K vyhodnocení získaných údajů jsme použili obsahovou analýzu. Ke zpracování dat jsme dále použili metodu porovnávací. V analytické části byly zkoumány jednotlivé tréninkové ukazatele a výkonnostní křivky sportovce. Nejdůležitějšími sledovanými parametry byly tréninkové ukazatele, výsledné časy závodníka a hodnoty VO2max, které se zvýšily z výchozí hodnoty 65 ml?min-1?kg-1 na maximální hodnotu 85 ml?min-1?kg-1. Z našich výsledků je ve většině případů patrný nárůst výkonnosti související s nárůstem tréninkového zatížení v průběhu sledování.
Analysis of several-year preparation of endurance runner
Keywords: běh; trénink; vytrvalost; vývoj výkonnosti; VO2max; run; training; endurance; the progress of performance; VO2max