Složená adjektiva v dílech obrozenských autorů - Žišková, Dana (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma diplomové práce patří do oboru nauka o tvoření slov (slovotvorba). Práce pojednává o slovotvorné tvořivosti autorů druhé obrozenské generace, konkrétně o složených adjektivech. Pramenem pro excerpci složených adjektiv jsou sbírky poezie vybraných autorů druhé obrozenské generace (F. L. Čelakovský, J. K. Chmelenský, J. V. Kamarýt a M. M. Z. Polák). Metodickým zdrojem je monografie Dušana Šlosara Česká kompozita diachronně (1999). Pracujeme s termíny: adjektivní kompozita, kompozice, derivační kompozice, konekt, první a druhý člen kompozita. Cílem práce je roztřídění adjektivních kompozit, zhodnocení významu a využití kompozit v textu, posouzení jejich sdělné hodnoty a sledování frekvence kompozit v textech autorů.
Compound adjectives in the works written during the National Revival
Keywords: adjektivní kompozita; kompozice; derivační kompozice; konekt; první a druhý člen kompozita; compound adjectives; compounding; derivative compounding; linking word; first and second part of a compound