Etická výzva hlubinné ekologie - Kyselová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlubinná ekologie je směr ekologické etiky, který usiluje o změnu lidských hodnot a postojů, které by vedly k řešení ekologických problémů. Cílem práce je konfrontovat vybrané teze, k nimž se hlubinná ekologie vyjadřuje (přelidnění, ekonomický růst, decentralizace, etika dobrovolné skromnosti a biodiverzita) s názory jiných autorů a hledání odpovědí na etické a sociální otázky, které jsou s nimi spojeny. Názory na zvolená témata a jejich úlohu v řešení ekologické krize se rozcházejí a nabízejí r
Ethical Challenge of Deep Ecology
Keywords: hlubinná ekologie; ekologická etika; přelidnění; ekonomický růst; decentralizace; etika dobrovolné skromnosti; biodiverzita; deep ecology; ecological ethics; overpopulation; economic growth; decentralization; ethics of voluntary simplicity; biodiversity