Analýza ochranných funkcí lesních porostů tvořených rychle rostoucími dřevinami. - Homolka, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce je analýza ochranných funkcí rychle rostoucích dřevin a stanovení jejich podílu v celkovém neenergetickém významu. Význam těchto dřevin je velmi rozsáhlý. Analýza je zaměřena především na meliorační funkci, a to na snížení vlivu větrné eroze, dále na izolační funkci, obsahující posouzení vlivu na snižování hlučnosti a vázaní prašnosti v prostředí, a asanační funkci zastoupenou produkcí kyslíku.
Analyse of protective functions of forest crops totalled by the fast-growing timber species
Keywords: Rychle rostoucí dřeviny; větrná eroze; snižování hlučnosti; vázání prašnosti; produkce kyslíku; Fast-growing timber species; wind erosion; sinking of noisiness; catch of dustiness; production of oxygen