Živnost versus společnost s ručením omezeným z pohledu daně z příjmů - Skočdopolová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá srovnání výpočtu daně z příjmů mezi osobou samostatně výdělečně činnou a společností s ručením omezeným. Teoretická část práce je zaměřena na vysvětlení pojmů vztahující se k podnikatelské činnosti a formám podnikání fyzických a právnických osob. Po přiblížení hlavních kritérií pro různé formy podnikatelské činnosti je pozornost věnována evidenčním povinnostem uvedených subjektů s cílem stanovit základ daně a vypočítat co nejnižší daň. Cílem praktické části je porovnat, která právní forma podnikání je pro uvedenou osobu v konkrétních podmínkách vhodnější z pohledu daňového zatížení daní z příjmů. Pro jednotlivé případové studie je vypočítána částka daně z příjmů, pojistné na veřejné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení současně s doplněním dalších souvisejících skutečností, které se k dané formě podnikatelské činnosti vážou.
Self-employed persons versus s.r.o. from an income tax perspective
Keywords: zaměstnanecké benefity; zaměstnavatel; zaměstnanec; daň z příjmů; daňová optimalizace; employee benefits; employer; employee; income tax; tax optimization