Vývoj, optimalizace a validace analytické metody na stanovení neurotoxinu beta-N-methylamino-L-alaninu ve vodě a sinicích pomocí LC/MS - Hořejší, Karel (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá vývojem, optimalizací a validací analytické metody na stanovení neurotoxinu -N-methylamino-L-alaninu ve vodě a sinicích pomoci LC/MS. Jako první bylo provedeno ověření základních parametrů analytické metody vyvinuté v rámci bakalářské práce autora. Pro ověření byly vybrány následující parametry: volba vhodných MRM přechodů, napětí aplikované na S-čočky a F-čočky a normalizovaná kolizní energie. Za druhé bylo provedeno testování vhodnosti systému. Za třetí, analytická metoda byla úspěšně validována. Dále bylo provedeno testování a optimalizace extrakce na tuhou fázi pro analýzu vzorků vody. Pro optimalizaci byly vybrány pH vzorku a složení elučního činidla. Kromě toho byla také provedena extrakce kyselinou trichloroctovou s kyselou hydrolýzou pro vzorky sinic. Nakonec byly obě metody, jak extrakce na tuhu fázi, tak extrakce trichloroctovou kyselinou, vyhodnoceny a aplikovány na reálných vzorcích.
Development, optimization and validation of an analytical method for determination of neurotoxin of beta-N-methylamino-L-alanine in water and cyanobacteria using LC/MS
Keywords: \recke{beta\recke{}}-N-methylamino-L-alanin; extrakce kyselinou trichlorooctovou; extrakce tuhou fází; hmotnostní spektrometrie; kapalinová chromatografie; neurodegenerativní onemocnění; optimalizace; testování vhodnosti systému; validace; \recke{beta\recke{}}-N-methylamino-L-alanine; trichloroacetic acid extraction; solid phase extraction; mass spectrometry; liquid chromatography; neurodegenerative diseases; optimization; system suitability testing; validation