Odchylky v chování dětí MŠ a výtvarný projev těchto dětí - Cimburová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá výtvarným projevem dětí s odchylkami v chování. V teoretické části popisuje to, co zřejmě odchylky v chování způsobuje, dále vliv temperamentu, charakteru a psychosociálního vývoje na dítě. Zmiňuje se konkrétněji o syndromu ADHD, epilepsii a opožděném mentálním vývoji. Popisuje též znaky a proměny výtvarného vyjadřování odpovídající běžnému vývoji a dále specifika výtvarného projevu dětí s nestandardním chováním. Praktická část ukazuje na vzorku dětí s odchylkami v chování některé typické rysy výtvarného vyjadřování těchto dětí. Zároveň má potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy.
Non-standard behaviour in pre-school children and their art expression