Korespondence Vladimíra Holana - Dvořák, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
Vladimír Holan patří k nejvýznamnějším českým básníkům 20. století. Mimo širší zájem badatelů však stojí jeho značně bohatá korespondence s mnoha různými osobnostmi české kultury. Právě touto korespondencí se bude student zabývat ve své diplomové práci, pro jejíž účely shromáždí, utřídí a připraví k případné edici část Holanovy korespondence. Výbor z korespondence Vladimíra Holana, uložené v Památníku národního písemnictví, bude sestávat ze zhruba deseti korespondenčních vztahů Vladimíra Holana s různými dopisovateli, převážně osobnostmi českého literárního kontextu. Součástí práce bude studie, v níž se diplomant pokusí interpretovat proměny dobové poetiky Vladimíra Holana s použitím jeho výroků o tvorbě, které bude obsahovat konvolut vybraných dopisů. Práce bude rovněž obsahovat bibliografii pramenů a sekundární literatury.
Selected Letters of Vladimír Holan
Keywords: Korespondence; Vladimír Holan; epistolografie; edice; Correspondence; Vladimír Holan; epistolography; edition