Akutní příjem pacienta z pohledu sestry - Netrvalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Pohled sestry na akutně přijímaného pacienta by měl být za každých okolností v souladu s holistickou filozofií. V bakalářské práci na téma: ?akutní příjem pacienta z pohledu sestry?, jsme se zaměřily na pohled sestry v ambulantní části oddělení. Akutní příjem pacienta vyžaduje rychlý a profesionální přístup. Je důležité, aby si každá sestra uvědomila, že součástí tohoto odborného přístupu je i komunikace s pacientem, lékařem a ostatními členy zdravotnického týmu. Další nezbytnou součástí je aktivní vyhledávání aktuálních problémů nemocného. K tomu je zapotřebí dokázat s nemocným spolupracovat, vědět jak postupovat při fyzikálním vyšetření, umět popsat odchylky od normy a v neposlední řadě umět komunikovat s lékařem o zjištěném nálezu. Teoretická část bakalářské práce obsahuje kapitoly týkající se Holismu, holistické filozofie, komunikace a fyzikálního vyšetření pacienta. Dále se v této části zabýváme získáváním anamnézy, souhlasem s hospitalizací a ostatními náležitostmi, které patří k přijímání pacienta do nemocnice. V závěru teoretické části charakterizujeme chirurgickou a interní ambulanci a popisujeme bolesti břicha a bolesti na hrudi jako typický příklad akutního příjmu na těchto ambulancích. Cílem naší práce je zjistit, zda sestry na ambulancích u akutně přijímaného pacienta poskytují ošetřovatelskou péči v souladu se zásadami holistické filozofie a porovnat holistický přístup sester u akutního příjmu na chirurgické a interní ambulanci. Před začátkem výzkumu byly stanoveny 4 výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1.: Jakým způsobem jsou u pacienta u akutního příjmu saturovány jeho biopsychosociální potřeby? Výzkumná otázka 2.: Jakým způsobem může komunikace sester s pacientem při akutním příjmu na ambulanci ovlivňovat následnou spolupráci pacienta a zdravotnického personálu? Výzkumná otázka 3.: V čem spočívá rozdíl v poskytované holistické péči u pacienta při akutním příjmu na chirurgické a interní ambulanci? Výzkumná otázka 4.: Jakým způsobem mohou okolnosti akutního příjmu pacienta ovlivnit sestru při respektování pacientových potřeb? Ve výzkumné části práce byly uskutečněny polostandardizované rozhovory se 3 sestrami na chirurgické a 3 sestrami na interní ambulanci. Následně bylo provedeno zúčastněné pozorování těchto sester při práci u akutně přijímaného pacienta. Na základě výsledků výzkumného šetření se domníváme, že cíle práce byly splněny. Smyslem práce bylo popsat různé pohledy sester na akutně přijímaného pacienta. Výsledky výzkumného šetření byly použity na vytvoření manuálu na téma: Na co by sestry u akutního příjmu pacienta neměly zapomínat.
Medical Emergency from a Nurse´s Point of View.
Keywords: Akutní příjem; Holismus; Holistická filozofie; Chirurgická ambulance; Interní ambulance; Pacient; Pohled sestry; Potřeby pacienta; Acute receive; Holism; Holism´s philosophy; Surgical ambulance; Internal ambulance; Patient; Nurse of view; Patient´s needs