Dlouhodobá udržitelnost kombinované výroby tepelné a elektrické energie v malých a středně velkých teplárenských soustavách - Eigner, Josef (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním cílem této práce je na základě nástrojů finanční a technicko-hospodářské analýzy zjistit, jaké faktory mají významný dopad na dlouhodobou udržitelnost malých a středně velkých teplárenských soustav. Teplárenské soustavy jsou charakteriszovány jako síťové monopoly, ve finanční analýze jsou tedy jednotlivé ukazatele hodnoceny s ohledem na specifika energetického sektoru. Technicko-hospodářská analýza je zaměřena především na hodnocení způsobu výroby tepla a elektřiny s cílem zjistit trendy ziskovosti obou obchodních aktivit. Rovněž je zkoumán způsob využití emisních povolenek systému EU ETS a dopad na hospodaření společností. Posouzení dlouhodobé udržitelnosti teplárenských soustav je založeno na schopnosti generovat zisk a zároveň dosahovat konkurenceschopné ceny tepelné energie. Cenová konkurenceschopnost je hodnocena porovnáním s průměrnými cenami v teplárenství vydanými národním regulátorem trhu.
Long-term Sustainability of Combined Production of Heat and Electricity in Small and Medium-sized Heatplants Areas
Keywords: Konkurenceschopnost; Udržitelnost; Vytápění; Elektřina; Povolenky na emise; Competitivneness; Sustainability; Heating; Electricity; Emission allowances