Memoirs of Vietnam War Veterans - Šindelář, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na memoáry amerických veteránů z války ve Vietnamu. Pomocí analýzy vybraných děl je představen jejich jedinečný pohled a osobní zkušenost s touto válkou. V této diplomové práci je poukázáno na trauma a stres kterému byli mladí lidé vystaveni. Poukazuje také na psychologické dopady války na jednotlivce a zvládání dopadů pomocí návykových látek. Zároveň se tato práce zabývá kritice války ve Vietnamu, čemuž přispěla média, která umožnila přenést svědectví o hrůzách do domů obyvatel v USA a v celém světě. Tato svědectví však byla často upravována tak aby oslavovala americkou vojenskou sílu a bagatelizovala lidskou cenu války.
Memoirs of Vietnam War Veterans
Keywords: válka ve Vietnamu; role médií ve vietnamské válce; užívání drog; psychologické dopady války; War in Vietnam; media coverage of the Vietnam War; substance abuse; psychological toll of war