Úroveň pohybové aktivity u studentů středních škol a jejich rodičů na G. J.V. Jirsíka - Rytychová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá analýzou pohybové aktivity studentů středních škol v Českých Budějovicích. Výzkum byl zaměřen na monitorování studentů pomocí pedometru po dobu jednoho týdne v zimním a jednoho týdne v jarním ročním období. Byl zjišťován rozdíl pohybové aktivity v závislosti na ročním období, po dobu školního týdne a víkendu. Dále byl zjišťován rozdíl v pohybové aktivitě mezi chlapci a dívkami a den, kdy jsou studenti nejaktivnější. Výzkumu se zúčastnilo 55 žáků třetích ročníku středních škol a v rámci internetového online systému INDARES vyplňovali svou pohybovou aktivitu. Výsledky měření byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny Centrem Kinantropologického výzkumu v Olomouci a zaznamenány pomocí tabulek a grafů. Výsledky měření ukázaly rozdíl v pohybové aktivitě o víkendu v rámci rozdílných ročních období, školní týden ani celých 7 dní monitorování se výrazně nelišily. Dále se prokázala vyšší pohybová aktivita u chlapců během školního týdne a o víkendu u děvčat. Nejaktivnějším dnem v rámci monitorování bylo úterý v prvním týdnu měření v zimním období.
The level of physical activity among high school students and their parents of gymnasium J. V. Jirsíka
Keywords: pohyb; pohybová aktivita; adolescence; krokoměr; online systém INDARES; physical activity; physical exercising; adolescence; pedometer; online System INDARES