Pojetí ženských postav ve vybraných románech 19. století - Gecelovská, Dita (Jihočeská univerzita, 2015)
Obsahem této bakalářské práce je zmapovat ztvárňování ženských postav, jejich jednání a sociální situovanosti ve vybraných románech z 19. století. Nejprve budou charakterizovány typické prvky románu, poté se práce zaměří na zkoumání zobrazení společenského zařazení žen v realistických románech. Cílem je provést typologii ženských postav a jejich osudů v dílech Anna Karenina od Lva Nikolajeviče Tolstého, Paní Bovaryová od Gustava Flauberta a Frantina od Karoliny Světlé. Dále se na základě této typologie bude zkoumat vliv prostředí na postavení žen a jejich řešení sociálních a mravních otázek v této době.
Female Figures in the 19th Century Literature
Keywords: Realismus; román; 19. století; postavení ženy; Realism; novel; 19th century; the status of women