"SPITEX" Spital-externe Pflege - Pecínová, Marcela Ludmila (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce chce představit švýcarskou organizaci Spitex (název je složen ze SPITal-EXterne), která poskytuje sociální a zdravotní služby domácí péče. Tato organizace je rozšířená ve všech švýcarských kantonech a může mít různé právní formy. Práce popisuje tři formy veřejných organizací Spitex, které nabízejí stejné sociální a zdravotní služby: nezisková akciová společnost (sdružení více obcí) a jedna bohatší obec, která je zřizovatelem spolku (který službu provádí). Představena je také jedna soukromá organizace a její nabídka služeb. Poslední kapitola se zabývá vývojem pečovatelkých služeb v ČR.
SPITEX, "Home care" system
Keywords: Spitex; organizace; vývoj; obec; charitativní péče; sociální služby; pečovatelská služba; Švýcarsko; Česká Republika; Spitex; development; organisation; association; municipality; charitable care; services; care-services; law; Switzerland; Czech Republic