Stavební historie kostela sv. Jiljí v Milevsku - Pouzarová, Johana (Jihočeská univerzita, 2021)
Kostel sv. Jiljí v Milevsku - stavební historie a uměleckohistorické souvislosti Bakalářská práce se bude zabývat stavební historií kostela sv. Jiljí, který se nachází v areálu bývalého premonstrátského kláštera v Milevsku. Nejprve se autorka zaměří na nejstarší stavební historii kostela, jejímž dokladem je mohutná západní věž a část severního zdiva. Stavební historie kostela sahá až do 12. století, poté proběhla velká přestavba v gotickém slohu. Dále se práce zaměřuje na stavební dějiny, urbanistickou stránku objektu a uvedení do souvislostí doby vzniku stavby. Hlavním těžištěm textu pak bude dochovaný presbytář kostela s vývojově důležitou klenbou, která dala v českých dějinách umění název jednomu z klenebních vzorců (tzv. milevského typu). Autorka se zaměří na rozbor tohoto klenebního vzorce a s pomocí novější české i zahraniční literatury se pokusí klenbu zasadit do souvislostí s pražskou parléřovskou a jihočeskou poparléřovskou architekturou. Práce se tedy rovněž věnuje srovnání formálních souvislostí s dalšími sakrálními stavbami, které nesou podobné, ne-li stejné klenutí jako je tomu u kostela sv. Jiljí.
The building history of the Saint Giles´ church in Milevsko
Keywords: Milevsko; kostel sv. Jiljí; Petr Parléř; klenba milevského typu; gotika; klášter v Milevsku; Milevsko; church of St. Giles; Peter Parler; vault Milev type; gotico; monastry in Milevsko