Molekulární a biochemické charakteristiky geneticky modifikovaných rostlin ječmene - Kocková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné době jsou v masovém měřítku pěstovány plodiny odolné vůči herbicidům a k ničení plevelů se používají širokospektrální herbicidy. Toto je?většinou za předpokladu, že polní plodiny jsou tak geneticky upraveny, že nesou ve svém genomu zabudovaný gen, který zodpovídá za odolnost proti příslušnému herbicidu či herbicidům. Tyto herbicidy by pak následně neměly poškodit úrodu. Odolnost plodin proti širokospektrálním herbicidům tedy záleží na genech, které byly do genomu plodiny vloženy. Velmi často se jako gen zajišťující rezistenci vkládá do genomu plodin gen bar. Ten zajišťuje odolnost proti širokému spektru herbicidů, jako např. glufozinátu a Bialophosu. Pro selekci transformantů a předběžné hodnocení míry exprese cílového transgenu se současně vnáší vhodný markerový gen. Často jím bývá gen pro ?-glukuronidázu GUS, který patří mezi nejpoužívanější reportérové systémy k průkazu exprese transgenu, a zároveň umožňuje analyzovat expresi na úrovni pletiv, buněk, i celých buněčných organel.V rámci diplomové práce byly pomocí PCR a histochemické detekce přítomnosti enzymu ?-glukuronidázy detekovány transgenní rostliny jarního ječmene odrůdy Golden Promise, transformované geny bar a gus. Přítomnost genu gus byla stanovována v různých částech rostlin.
Molecular and biochemical characteristics of genetically modified barley plants
Keywords: gus; bar; ?-glukuronidáza; Golden Promise; PCR; histochemické detekce; gus; bar; ?-glukuronidase; Golden Promise; PCR; histochemical detection