Význam a metody hodnocení pokryvnosti ve vztahu k zaplevelení porostů obilnin v podmínkách ekologického zemědělství - Kepl, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Stanovení pokryvnosti rostlin je důležité, jak z hlediska hodnocení stavu a zápoje porostu, tak i z pohledu zaplevelení pěstovaných rostlin. Bakalářská práce pojednává o využitelnosti nových metod stanovení pokryvnosti pomocí výpočetní techniky. V literárním přehledu jsou představeny vlastnosti plevelů, možnosti a metody jejich regulace. V ekologickém zemědělství se klade velký důraz na prevenci, která představuje základní opatření v ochraně rostlin. Regulace hustoty plevelných rostlin je velmi důležitá z hlediska konkurence schopnosti a produktivity rostlin, což samozřejmě ovlivňuje výnos. Výsledky práce jsou věnovány postupu a praktického provedení metody analýzy obrazu a porovnání této metody s metodou odhadu. Pokusy byly prováděny za podmínek ekologického zemědělství v obilninách respektive v porostech různých druhů jarní pšenice. V porovnání s odhadovou metodou se analýza obrazu jeví jako perspektivní metoda, kterou je možné aplikovat v praxi při určování pokryvnosti.
Usage a method of image analysis for assessment of cereals coverage in terms of ecological agriculture
Keywords: pokryvnost; regulace plevelů; ekologické zemědělství; cover; weed control; organic Farming