Analýza výsledků MABC-2 u dětí na víceletém gymnáziu v Táboře - Lískovcová, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Záměrem diplomové práce bylo zhodnotit motoriku u vybraných jedenáctiletých až šestnáctiletých žáků na Táborském gymnáziu pomocí testové baterie Movement Assessment Battery for Children - Second Edition (MABC-2). Jejich výkony v jednotlivých motorických testech byly porovnány s českým standardizovaným souborem 589 stejně starých dětí. Testováno bylo v měsíci únoru 2020 78 žáků (35 chlapců a 43 dívek), kteří mají aktivní docházku na tělesnou výchovu. Výsledky testování jsou zpracovány do tabulek a grafů a v porovnání s Psottou & Hendlem (2012) dosáhli žáci gymnázia ve všech komponentech nižšího standardního skóru. Výzkum nás také přesvědčil o tom, že s motorickými obtížemi nebo s jejich rizikem se potýká 28,6 % chlapců a 25,6 % dívek.
Analysis of the results of MABC-2 tests in Children at the Tábor multi-year grammar school