Milosrdná lež ve vztahu ke klientům s onkologickým onemocněním - Cvejnová, Klára (Jihočeská univerzita, 2007)
Přesun k pravdivému informování je v současné době naprosto jednoznačný. Nicméně mnoho otázek okolo pravdy na nemocničním lůžku zůstává stále nezodpovězených. Podstata práce je založena na kvalitativním výzkumu. Využívá metody polořízeného rozhovoru se třinácti lékaři pracujícími na jednom nejmenovaném onkologickém oddělení. Rozhovory otevírají niterný pohled do lékařského světa. Zjišťujeme, jak různí lidé v tomto oboru pracují a co je k této službě přivedlo. Práce porovnává názory jednotlivých lékařů a snaží se tak odhalit souvislosti, které by mohly určitý způsob myšlení ovlivňovat.
Study into whether you should tell "white lies" to oncology patients
Keywords: Milosrdná lež; smrt a umírání; naděje; onkologické oddělování; sdělování pravdy; White lies; death and dying; hopeness; oncological departement; telling the truth