Evidence zásob ve fázi pořízení a ve fázi výdeje do spotřeby v účetnictví vybraného hospodářského subjektu - Čížek, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na evidenci zásob ve fázi pořízení a ve fázi výdeje do spotřeby v účetnictví vybraného hospodářského subjektu. Bakalářská práce se rozděluje na teoretickou a praktickou část. Zásoby jsou důležitou položkou u výrobních podniků. Teoretická část popisuje členění zásob na jednotlivé skupiny, způsoby ocenění zásob při pořízení a při výdeji do spotřeby, způsoby účtování zásob, účtování zásob vlastní výroby, účetní případy na konci účetního období, účtování slev na pořízené zásoby a také řízení zásob. Cílem této bakalářské práce je na základě teoretických znalostí provést praktickou aplikaci metod oceňování zásob. Praktická část nejprve popisuje společnost, která byla vybrána pro bakalářskou práci. Touto společností je HELUZ cihlářský průmysl v. o. s.. Praktická část přináší porovnání metod oceňování zásob během výdeje do spotřeby na účetních záznamech obdržených od společnosti. Použité metody oceňování zásob jsou: metoda váženého aritmetického průměru, metoda FIFO a metoda LIFO. Dle hodnocení vyšla na prvním místě metoda FIFO, druhá je metoda váženého aritmetického průměru a poslední metoda LIFO. Na základě hodnocení mohu doporučit podniku metodu FIFO jako nejlepší.
Records of stocks in the acquisition phase and phase output to consumption in the books chosen economic operator
Keywords: zásoby; oceňování; evidence; stocks; valuation; register