Děti předškolního věku se zrakovým postižením - Ambrožová, Radka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se věnuje dětem se zrakovým postižením v předškolním věku. V teoretické části jsou představeny především ty nejčastější typy zrakových vad v dětském věku. Bakalářská práce se dále zabývá dopadem zrakového postižení na vývoj dítěte a podpůrným činnostem, které jsou specifické pro předškolní výchovu těchto dětí. Praktická část je tvořena zásobníkem činností vhodných pro celkový rozvoj dítěte se zrakovým postižením, který je doplněn o vlastní doporučení. Dále je v praktické části vyhotovena reflexe některých z činností, které byly prováděny s pěti konkrétními dětmi ve speciální mateřské škole.
Preschool children with visual disabilities
Keywords: zrakové postižení; předškolní vzdělávání; zraková ostrost; hra; reedukace zraku; visual impairment; preschool education; visual acuity; play; reeducation of sight