Analýza hospodářských výsledků zemědělských podniků členěných podle ekonomické velikosti - Melecká, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá zhodnocením finanční situace zemědělských podniků v České republice. Přitom jsou zemědělské podniky rozděleny do pěti skupin podle ekonomické velikosti. Pro každou z těchto skupin je provedena finanční analýza a zhodnocena finanční situace pro roky 2011-2015. Cílem je zjisti, která skupina zemědělských podniků má nejlepší finanční situaci ze všech, proč dosahuje takových výsledků, a jak se odlišuje od ostatních skupin. Výsledky České republiky jsou porovnávány i s výsledky sousedících států. Na závěr je vyhodnocena nejlépe hospodařící skupina. Data jsou čerpána z databáze Farm Accountancy Data Network, což je jediná zemědělská účetní datová síť v Evropské Unii. Výsledky této práce ukázaly, že zemědělské podniky využívají spíše vlastní zdroje než cizí. Je to dáno tím, že jsou dotovány státem i Evropskou Unií, a proto nepotřebují využívat cizí zdroje. Tyto dotace jsou pro podniky důležité a hrají velkou roli ve výnosech podniků. Nejlepší finanční situaci mají největší podniky. Tyto podniky nejvíce využívají cizí zdroje, mají největší obratovost aktiv, nejmenší likviditu, a s tím souvisí i největší rentabilita. Naopak malé zemědělské podniky dávají přednost malému riziku a cizí zdroje využívají jen výjimečně. Jejich obrat zásob je daleko menší než u větších zemědělských podniků, mají vysokou likviditu a nedosahují takové výnosnosti jako velké podniky. Z porovnání se sousedícími státy vyplynulo, že i oproti Německu, které má nejlepší ekonomiku v Evropské Unii, si české zemědělství stojí velice dobře. Je to zejména dáno vysokou rentabilitou a nízkými náklady. V produktivitě ovšem Česká republika nemůže Německu konkurovat.
The Analysis of the Economic Results of Farms Grouped by Economic Size
Keywords: finanční analýza; zemědělské podniky; ekonomická velikost; finanční situace; financial analysis; agricultural holding; economic size; financial situation