Počatky vzdělávání na Hosíně - Jordánová, Václava (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce nastiňuje historický vývoj a počátky školy v obci Hosín u Českých Budějovic od roku 1880. Jednotlivé kapitoly vypovídají o stavu nejen školní budovy, ale taktéž o počtu učitelů, kteří na škole pedagogicky působili. A samozřejmě i o počtu žáků, jež zdejší školu navštěvovali i v průběhu dalších let v 19. století až do současnosti. Důležitou informací této práce je, že budova místní malotřídní školy neslouží jen dětem mladšího školního věku, ale navštěvují ji i děti předškolního věku, jelikož je v budově zřízena i jedna třída mateřské školy. V práci jsou také zmíněné změny školství ve válečných a poválečných obdobích, které neblaze ovlivnily další vývoj místní školy. K práci patří přiložené přílohy, které obsahují fotografie školy nejen z dob minulých, ale také ze současnosti, na nichž je vidět jistý pokrok.
Origins of education in the village Hosín
Keywords: Historie obce; současný stav školy; žactvo a kantoři; poválečné období; současnost.; History of the village; the current stage of the school; pupils and teachers; post war era; present status