Komplikace při PET/CT vyšetřeních a četnost výskytu na oddělení nukleární medicíny Nemocnice České Budějovice, a. s. - Houdková, Tamara (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá komplikacemi během PET/CT vyšetření. Komplikacemi při PET/CT vyšetřeních lze rozumět jednak jevy komplikující průběh vyšetření ve smyslu ovlivnění kvality výstupu vyšetření, jednak zdravotní komplikace jako přímý důsledek provedeného PET/CT vyšetření. V prvním případě jde často o nespolupráci pacienta s excesivními pohyby v průběhu vyšetření či komplikovaný žilní přístup pro podání intravenózních vyšetřovacích látek, v druhém případě patří mezi nejzávažnější komplikace alergická reakce na podání jodové kontrastní látky. Cílem práce je sledovat komplikace při PET/CT vyšetřeních na oddělení nukleární medicíny Nemocnice České Budějovice, a.s., (dále jen NEMČB) provést jejich analýzu a v případě možnosti navrhnout systémová preventivní opatření. V teoretické části bakalářské práce jsem se zaměřila na základní informace o PET/CT přístroji, průběhu vyšetření a všech skutečnostech s tím spojených. Při popisu jednotlivých komplikací jsem vycházela především z praxe přímo na oddělení nukleární medicíny NEMČB. Na základě prozkoumání současného stavu problematiky byla stanovena následující hypotéza: 1. Nejčastější komplikace při PET/CT vyšetření jsou způsobeny nesoučinností pacienta. Pro praktickou část byl proveden kvantitativní výzkum. Sběr dat byl uskutečněn na oddělení nukleární medicíny NEMČB analýzou dokumentace o provedených vyšetření v období leden 2019- červen 2019. Data byla zjištěna z aplikačních listů, komplikace byly následně logicky rozděleny do čtyř kategorií, podobně jak tomu bylo v teoretické části. Data byla statisticky a graficky zpracována. Výsledky práce lze využít jako podklad pro zkvalitňování vyšetřovacích procesů na oddělení nukleární medicíny a zároveň může sloužit jako edukační materiál.
Complications during PET/CT examinations and frequency of occurration at the Department of Nuclear Medicine in České Budějovice Hospital, a.s.
Keywords: PET/CT; nukleární medicína; molekulární hybridní zobrazování; pozitronová emisní tomografie; FDG; PET/CT; nuclear medicine; molecular hybrid imaging; pozitron emission tomography; FDG