Vyhodnocení reprodukčních ukazatelů ve vybraném chovu dojnic v ZOD "Podhradí" Choustník - Nezbedová, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce bylo vyhodnotit vybrané vlivy působící na úroveň reprodukce u náhodně vybraného souboru dojnic chovaných ve stejných podmínkách. Vybrané vlivy, mezi které patří plemeno, věk při 1. otelení, roční období otelení a úroveň užitkovosti, byly sledovány u plemen českého strakatého skotu a holštýnského skotu. Hodnocení probíhalo v podniku ZOD "Podhradí" Choustník, konkrétně na farmě Budislav. Do základního souboru dojnic bylo vybráno celkem 191 krav, z toho 95 ks plemene holštýnského a 96 ks plemene českého strakatého. Vybrané vlivy byly hodnoceny na základě dat získaných ze sestav kontroly mléčné užitkovosti. Statisticky významný rozdíl byl zaznamenán mezi českými strakatými a holštýnskými dojnicemi v délce servis periody na druhé i první laktaci, kdy holštýnské dojnice mají servis periodu na druhé laktaci delší o 44 dní (P< 0,001). Hodnocení vlivu věku při prvním otelení neprokázalo žádný vliv na úroveň reprodukce ani u českého strakatého a ani u holštýnského plemene. Při hodnocení ročního období se ukázalo, že holštýnské krávy otelené na jaře a v zimě mají výrazně delší inseminační interval oproti kravám, které se otelily v létě a na podzim. Tento fakt potvrdila i korelační analýza, kterou se potvrdil vztah mezi ročním obdobím a inseminačním intervalem Rxy=0,21(P<0,05). Korelační analýzou byl potvrzen vztah mezi ročním obdobím a servis periodou a také mezidobím u krav českého strakatého skotu Rxy= 0,327 (P<0,01). U holštýnského skotu nebyl prokázán statisticky významný vliv úrovně užitkovosti na reprodukční ukazatele. Korelační analýza poukázala pouze na vztah mezi užitkovostí a servis periodou Rxy=0,213 (P<0,05). U českých strakatých dojnic byl na rozdíl od holštýnských zaznamenaný pozvolný nárůst hodnot servis periody a mezidobí v závislosti na užitkovosti. Plemenice, které nadojily více, než 7,5 tis kg mléka za laktaci měly servis periodu 132 dní (P<0,01) a mezidobí 407 dní (P<0,01). Ekonomické ztráty způsobené prodlouženým mezidobím ve sledovaném stádě skotu dosáhly za rok 2016 400 490 Kč.
Evaluation of reproduction indicators in selected breed of dairy cows in ZOD "Podhradí" Choustník
Keywords: Reprodukce skotu; mléčná užitkovost; roční období; holštýnský skot; český strakatý skot; mezidobí; servis perioda; cattle reproduction; milk yield; season; Holstein cattle; Czech Fleckvieh; interim; service period