Příčiny vítězství římské republiky ve druhé punské válce - Dragoun, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce jsou faktory, které se výrazně podílely na vítězství římské republiky nad Kartágem během druhé punské války (218-201 př. n. l.). Práce sleduje vnitřní vývoj římské politiky v tomto období a také vztah Říma ke spojencům na území Itálie; kromě toho si všímá otázek ekonomických, sociálních a vojenských. Jádrem práce je položená otázka, jak vůbec Řím mohl uhájit svou holou existenci v době, kdy Hannibal opakovaně porážel římské armády a hrozil dobytím samotného Říma. Klíčový je zde poměr Říma ke svým spojencům a také míra stability římského politického systému. Práce na tyto otázky odpovídá za využití moderní odborné literatury a rozborem dobových zdrojů.
The Causes of the Victory of the Roman Republic in the Second Punic War
Keywords: římská republika; druhá punská válka; Hannibal; Roman Republic; The Second Punic War; Hannibal